27
Пон, Сеп
0 Нови статии

България – мишена за враговете на САЩ?

Актуално
Typography

Според редица авторитетни западни медии, напоследък усилено се дискутира разполагането на системи на американската противоракетна отбрана на териториите на Полша и Румъния. Що отнася да България, този въпрос, който е свързан с подписаното споразумение между нашето и американското правителства за сътрудничество в областта на отбраната, остава открит.

В тази връзка може да се очаква и у нас да започне да се лансира американската теза, според която след като България се намира на източната граница на НАТО, а след 2007, и на ЕС, евентуалната поява на отделни елементи на американската противоракетна отбрана следва да се възприеме като гаранция за сигурността както на Северноатлантическия пакт, така и на Евросъюза. Това обаче, едва ли е така.

В случая от значение е фактът, че ЕС не разполага със собствена концепция за използване на военна сила за отразяване на евентуално нападение. Затова в Брюксел виждат защитата на източната граница на Съюза, най-вече като предотвратяване на потока от нелегални имигранти, пресичане на наркотрафика, оръжейната контрабанда и търговията с хора. Но борбата с тези криминални изяви е изцяло в компетенцията на българското Министерство на вътрешните работи и за да изпълни съответните изисквания на ЕС страната ни не се нуждае от американската система за противоракетно отбрана.

Макар че ядрото на ЕС (т.е. Франция, Германия и Великобритания) възнамеряват да формират военно-стратегически компонент за защита и подкрепа на общата европейска външна политика, този проблем все още се обсъжда, както със САЩ, така и вътре в самия Европейски съюз. И натрапването на Европа на американската система за противоракетно отбрана се посреща с определено раздразнение от Брюксел. Като в българския случай, това не само не обслужва интересите на страната ни за ускоряване на нейната европейска интеграция, а напротив – е в тяхна вреда, защото представлява пречка за развитието на общата европейска идентичност в сферата на отбраната.

Що се отнася до НАТО, ясно е, че разполагането на отделни елементи от американската система за противоракетно отбрана в Източна Европа, не е инициатива на пакта. Става дума за чисто американска идея. В рамките на НАТО, България разполага със сощите права, с каквито и всички останали страни-членки. Тоест, тя може да приеме, но и да откаже, подобно предложение. В това отношение България няма никакви, официално поети, задължения към САЩ.

От друга страна, разполагането на елементи на американската система за противоракетна отбрана в страната ни може да има изключително сериозни последици. На първо място, България рискува да се превърне в мишена за всяка враждебно настроена към САЩ държава, опитваща се да пробие американския противоракетен щит. В това число влиза Иран (разполагащ с балистични ракети, способни да достигнат българската територия), както и други страни с радикални режими, опитващи да се сдобият с ядрена технология. С други думи, България еднозначно ще се възприема от подобни държави като близък съюзник на САЩ и може да стане мишена на асиметричен ответен удар в случай на нови американски военни операции в Близкия или Средния изток.