26
Нед, Сеп
18 Нови статии

Американските партньори подготвят изтеглянето си от Ирак

Актуално
Typography

Много страни, участващи в ръководената от САЩ коалиция в Ирак вече изтеглиха, или възнамеряват да изтеглят, войските си от тази страни. Основната причина е свързана с тяхната сигурност, както и с очевидната безполезност на по-нататъшното им оставане, в създалата се ситуация.

Така, нарастват настроенията в Япония страната да изтегли частите си от Ирак, тъй като присъствието им там само влошава имиджа на Токио пред света, доколкото липсата на мандат на ООН автоматично ги превръща в окупационни сили. Освен това редица японски експерти отбелязват, че това присъствие е крайно неефективно, тъй като японците, на практика, почти не напускат територията на собствената си база, опасявайки се от нападения, и с нищо не допринасят за налагането на мира и демокрацията в Ирак.

На свой ред, литовския парламент нееднократно изрази недоволство от участието на литовски контингент в Ирак, тъй като разходите по поддръжката му са значителни. Освен това, редица депутати изразиха тревогата си, че Литва (на чиято територия се намира една от най-големите атомни електростанции на Стария континент) може да се превърне в мишена за ислямските терористи, заради безусловната си подкрепа за американската политика в Ирак.

Много датски политици също искат да стартира изтеглянето на контингента на Дания от Ирак, аргументирайки се, че международната коалиция не само че не може да гарантира мира и сигурността в страната, но присъствието и е сред основните фактори за влошаването на ситуацията там.

Както е известно, българският външен министър Ивайло Калфин потвърди, че нашите части ще трябва да напуснат Ирак до края на годината, но не отрече, че изтеглянето им може да се проточи и да се осъществи на практика едва в началото на 2006. Последното обаче би имало негативни последици, както за правителството, така и персонално за министър-председателят, който нееднократно обеща изтеглянето на българския контингент от Ирак. Според шефа на Комисията по отбраната в Народното събрание Ангел Найденов, на 1 януари 2006 в Ирак не трябва да има нито един български войник, което означава, че изтеглянето следва да стартира на 15 декември 2005.