27
Пон, Сеп
0 Нови статии

Борбата с тероризма изключва двойните стандарти

Актуално
Typography

Атентатите, извършени от ислямистите в Лондон за пореден път потвърждават изводите от разследванията на предишните големи терористични акции в Ню Йорк, Мадрид и Истанбул.

А те са, че занапред основният риск за Европа и Америка ще идва от натурализирани в съответните страни мюсюлмани, притежаващи боен опит от Афганистан, Ирак, Чечения, Палестина и други горещи точки на “войната с неверниците”. Въпросните лица се опират на широка мрежа от легални и полулегални ислямистки организации, отлично познаващи местните правни норми и поддържащи тесни връзки с най-различни правозащитни организации.

В това отношение Лондон отдавна се е превърнал в “обетована земя” за най-различни фундаменталистки, радикално-ислямистки и откровено екстремистки организации. Тук се базира Ислямската информационна служба, която се представя за “правозащитна организация”, но на практика е клон на алжирската терористична “Въоръжена ислямска групировка” и поддържа тесни връзка с мрежата на Бин Ладен. В британската столица е и централата на “Ал-Мухаджирун”, ръководена от Омар Бакри, която директно подкрепяше “джихада” срещу “неверниците” в Босна и Чечения. През последните няколко години тази организация е изпратила над 200 британски мюсюлмани-доброволци в Афганистан, Чечения и Кашмир. В Лондон са седалищата на Партията за ислямско освобождение, Ислямския съвет на Европа, Ислямския център за наблюдение, алжирската “Ал-Мунтаа – ал-ислямия” и много друга. Всичко това стана причина някои западновропейски анализатори да нарекат столицата на Обединеното кралство “Лондонистан”.

Прекалената “политическа коректност”, демонстрирана доскоро от британските власти към действащите в страната радикални ислямистки групировки, както и към хора, обявени за международно издирване като доказани криминалн престъпници, на практика представлява реална опасност не само за гражданите на Великобритания, но и за другите страни-членки от ЕС. Затова напоследък все по-често се чуват гласове за преразглеждане на досегашния подход към имигрантите и т.нар. “бежанци”, така че в бъдеще да се противодейства далеч по-ефективно на потенциалната терористична опасност. Така, още в началото на 2005 бившият шеф на лондонската полиция Джон Стивънс отбеляза необходимостта от приемането на цял пакет от антитерористични закони, подчертавайки, че онези, които се обявяват против тях, недооценяват мащабите на терористичната заплаха. На свой ред, непосредствено преди атентаните в Лондон, британският външен министър Джак Стро заяви в Съвета за сигурност на ООН, че законите, позволяващи да се дава убежище на хора, твърдящи, че са преследвани от своите правителство следва да бъдат преразгледани. Според него: “правото на политическо убежище не е неограничено и то не касае онези, които са извършили военни престъпления, престъпления против човечеството, или други сериозни престъпления, както и лицата, извършили действия, противоречащи на принципите на ООН”.

Мнозина световно известни експерти по борба се тероризма подчертават, че едно от ключовите условия за ограничаването на тази напаст е отказът от двойните стандарти, според които някои откровено терористични организации биват обявявани за “борци за свобода и независимост” – практика, наследена от отминалата епоха на студената война, когато за “борец за свобода” се смяташе дори и венецуелският терорист Карлос Чакала. За съжаление, дори и след трагичните събития в Лондон и предприетите извънредни мерки за борба с тероризма, британските власти все още не са се отказали от порочната практика на двойните стандарти в тази сфера. Поредно доказателство за това е предоставеният статут на политически емигрант на известния чеченски терорист Ахмед Закаев, който официално е обявен за международно издирване заради извършените от него престъпления в Кавказ. Закаев беше “министър на културата” в правителството на покойния сепаратист Аслан Масхадов (признато единствено от афганистанските талибани и от Осама бин Ладен) и се смята за един от идеолозия на войствения радикален ислям в Чечения. Той все още поддържа тесни връзки с мрежата на Ал Кайда в Европа. Тук е мястото да припомним и, че чеченските сепаратисти бяха включени в списъка на терористичните организации, изготвен преди време от американския Държавен департамент.

Фактът че Закаев все още е на свобода и продължава активно да работи за каузата на чеченските ислямисти, както и, че други европейски страни (и, в частност, Полша) предоставят убежище на кавказките терористи, показва...

{rt}