26
Нед, Сеп
18 Нови статии

САЩ форсират присъединяването на Украйна и Грузия към НАТО

Актуално
Typography

Все по-очевиден е стремежът на Съединените щати да обвържат и подчинят задачите по поддържането на стабилността, свободата и демокрацията в света на собствените си стратегически интереси.

При това Белият дом дори не счита за необходимо да съгласува външнополотическите си цели с международните норми и позицията на глобалните международни организации (и, на първо място, ООН). Интересът на САЩ от извършването на колективни действия се обяснява най-вече със желанието им да прехвърлят разходите за провеждането на една или друга глобална мисия върху своите европейски партньори.

В същото време редица авторитетни експерти отбелязват, че Съединените щати все повече разглеждат НАТО просто като “група партньори”, сред които Вашингтон ще може да си подбира съюзници, в зависимост от конкретната ситуация и характера на мисията, която планира да осъществи. Именно от тези позиции, американците лобират за поредното разширяване на Северноатлантическия пакт. Опирайки се на изводите от кампанията си в Ирак, където най-предани на САЩ се оказаха именно новите страни-членки на НАТО, включително и България и напук на мнението на държавите от т.нар. “Стара Европа”, Америка форсира подготовката за присъединяването към пакта на Украйна и Грузия.

В същото време, европейците са наясно, че процесите, които се извършват днес в тези две постсъветски републики, се характеризират не толкова с реалната им демократизация, а преди всичко с борба за контрол върху най-печелившите икономически обекти, съпроводена от разчистване на сметките между различни местни полумафиотски кланове. Оправданото недоволство на значителна част от населението на Украйна и Грузия от тези действия на властите може буквално всеки момент да доведе до масови протестни действия, подобни на избухналите в Киргизстан. В тази ситуация Киев и Тбилиси би трябвало да се съсредоточат най-вече върху провеждането на необходимите икономически и политически реформи, свързани с демократизацията на двете страни, а не да форсират приспособяването на своите армии към стандартите на НАТО.

Все повече европейци се отнасят критично към американската концепция за “налагане на свободата и демокрацията в света”. Анкетите сочат, че против намерението на Вашингтон да постави под свой контрол демократизацията на различни региони на планетата, се обявяват 84% от французите, 79% от немците, две трети от гжражданите на Великобритания и половината испанци и италианци.