26
Нед, Сеп
18 Нови статии

НАТО като залог в битката за Източна Европа

Актуално
Typography

Макар на пръв поглед да изглежда неочаквана, инициативата на германския канцлер Шрьодер (която той лансира на последната конференция в Мюнхен) за необходимостта от трансформирането на НАТО и създаването за тази цел на група от независими експерти, които да подготвят през 2006 конкретни предложения за превръщането на пакта в една “в далеч по-голяма степен политическа” организация, е логично продължение на тезите, към които се придържа както самият Шрьодер, така и другите лидери от т.нар. “Стара Европа” по въпроса за бъдещето на Организацията на Северноатлантическия договор.

Инициативата обаче отразява и фактическия отказ на Берлин и редица други европейски държави да се примирят с ролята на обикновени “статисти” в НАТО, която им отрежда Вашингтон.

Последвалите заявляния на редица официални американски представители за необходимостта от по-детайлно разглеждане на немските предложения за трансформиране на блока, до голяма степен, целят по-скоро да забавят решаването на проблема като избегнат по-сериозните промени в неговата дейност и така запазят възможността и в бъдеще военният потенциал на европейските съюзници да се използва за реализацията на една или друга конкретна цел на външната политика на САЩ.

От друга страна, провежданата от повечето нови източноевропейски членки на НАТО политика на безусловна подкрепа за американските инициативи, засега не носи очакваните от съответните правителства политически и икономически дивиденти. В отношенията между САЩ и държавите от посткомунистическото пространство от Централна и Източна Европа, доминира стремежът на Вашингтон да се утвърди като своеобразен “координатор” на тяхната външна политика. В тази връзка американците са особено загрижени от стремежа на източноевропейските им съюзници да съхранят самостоятелните си военно-промишлени комплекси. Затова повечето опити на последните да действат в тази област, съобразно собствените си интереси, се натъкват на редица изкуствени прегради, създавани от Вашингтон и целящи по-тясното обвързване на източноевропейските страни вместо с ЕС, със САЩ.