27
Пон, Сеп
0 Нови статии

България между Европа и Сащ

Актуално
Typography

Намерението на Белия дом да укрепи своята доминация по отношение на Европа по време на втория президентски мандат на Джордж Буш – младши, поражда растящи опасение на Стария континент.

Повечето европейски анализатори прогнозират увеличаване на трудностите във възраждането на трансатлантическия диалог, както и по-нататъшно задълбочаване на противоречията между Вашингтон и неговите доскорошни европейски съюзници, които не приемат едностранния американски подход към решаването на основните международни проблеми.

В същото време САЩ ще се опитат да ангажират по-сериозно Европа в процеса на умиротворяване на Ирак, налагайки на европейските страни да поемат нови политически и икономически задължения в това отношение. След окончателното рухване на американската теза, че режимът в Багдад разполага с оръжия за масово поразяване, Вашингтон бе принуден да изведе на преден план необходимостта “да бъдат защитени демократичните ценности” в Ирак. Очевидно, развитието на събитията в тази страна се превърна в много сериозно изпитание за лансираната от САЩ идея за “освобождаване на поробените народи” и занапред американците ще изискват по-сериозна подкрепа за нея от своите съюзници.

Още по-сложно обаче, може да се окаже обсъждането на подходите по т.нар. “ирански въпрос”, тъй като Съединените щати планират и занапред да се придържат към максимално твърда линия на поведение спрямо Техеран и да накарат европейците да подкрепят въвеждането на санкции срещу Иран, независимо че в ЕС доминира мнението за необходимостта всички проблеми с тази страна да се решавата само с политически, а не с военни средства.

Междувременно американският държавен секретар Кондилиза Райс вече посочи “диктаторските режими”, които трябва да бъдат свалени в обозримо бъдеще. В тази връзка може да се очаква, че администрацията на Буш съвсем скоро ще усили натиска си срещу Куба, докато Европейския съюз бавно но сигурно укрепва деловите си отношения с тази страна.

В същото време надеждите на страните от ЕС, че по време на своя втори мандат правителството на Буш-младши ще се съобразява в по-голяма степен със собствените им интереси, засега не се оправдават. Обратно, става все по-ясно, че Белият дом и занапред ще използва всички налични политически и икономически лостове за натиск срещу Брюксел, опитвайки се да реализира своите политически интереси дори в онези региони, където по традиция европейското влияние е особено силно.

Неслучайно в представения за разглеждане от Европейската комисия документ на Европейския парламент, посветен на развитието на диалога между ЕС и САЩ, се димонстрира сериозна загриженост за продължаващите разногласия от двете страни на Атлантика. В него, в частност, се подчертава, че САЩ “не демонстрират достатъчна привързаност към ценностите и принципите на международното право”, като продължават да практикуват смъртното наказание, не спазват международните конвенции за третиране на военнопленниците и т.н.

На този фон, България – като страна, чиято официално обявена стратегическа цел е членството в Европейския съюз през 2007, би трябвало да отделя далеч по-голямо внимание на сътрудничеството именно с водещите европейски държави (и, най-вече с Германия и Франция), вместо да действа нерядко в очевидно противоречие с европейската позиция. Това само укрепва впечатлението на Брюксел, че страната ни следва автоматично политиката на Вашингтон и със сигурност не прибавя дивиденти за София сред нейните европейски партньори.

{rt}