27
Пон, Сеп
0 Нови статии

Иран - следващата мишена

Актуално
Typography

Разгърнатата в последно време в САЩ масирана пропагандна кампания срещу Иран, който е обвинен, че разработва оръжия за масово поразяване и подкрепя терористичната мрежа на Бин Ладен, очевидно цели да блокира връзките на страната със Запада и да създаде “легитимна” основа за използване на сила срещу режима в Техеран.Тази политика обаче игнорира регионалните интереси на европейските държави, които упорито продължават да работят с иранското ръководство за установяването на конструктивно сътрудничество с международните институции в ядрената сфера.

Редица изтъкнати западни анализатори сочат, че евентуално военна интервенция срещу Иран би имала крайно негативни последици. Тя, в частност, би предизвикала рязък скок в цените на основните енергоносители, което ще удари икономиките както на развитите западни държави, така и развиващите се страни. В екологичен план, подобно нападение би довело до заразяването на значителни територии, включително и извън Иран. В политически – към провала на диалога между ЕС и Техеран, затрудняване на подготовката за нова конференция, на която да се обсъжда Договора за нераспространяване на ядреното оръжие и дори отказ на Иран от този договор. Което би укрепило позициите на консервативните среди в ислямската република, призоваващи за твърд курс към Запада, включително за скъсване на отношенията с МАГАТЕ.

Освен това, в чисто военен план, бомбардировките на обекти на територията на Иран няма да разрушат иранските ядрени мощности, тъй като всички предприятия от иранската атомна промишленост са разположени в различни части на страната, а някои от тях са дълбоко под земята и са практически неуязвими.

От друга страна, американската интервенция би могла да провокира ответни действия, включително с използването на ракети с голям радиус на действие, с каквито разполага иранската армия. Това, наред с активизирането на ислямистките радикални и терористични групировки, ще доведе до мащабни бойни действия в региона с непредсказуеми последици. Като в тях ще бъдат въвлечени не само САЩ но и другите държави, участващи в многонационалните сили в Ирак и Афганистан (включително и България).

Затова световната общественост би следвало да предприеме решителни мерки за недопускане на военна атака срещу Иран, като спорните въпроси, свързани с иранската ядрена програма трябва да се решават само с политически средства.