27
Пон, Сеп
0 Нови статии

Енергийният диалог между Москва и Брюксел

Актуално
Typography

В обозрима перспектива енергийният диалог вероятно ще продължи да бъде ключов елемент в отношенията между ЕС и Русия.

Поради това на Европа очевидно ще се наложи да се съобразява с руските интереси, най-малкото за да си гарантира стабилни доставки на енергоносители. В този смисъл политизацията на енергийния диалог очевидно е контрапродуктивна, особено имайки предвид признанието на Брюксел за недовършения характер и недостатъците на приетата през март 2006 Обща енергийна стратегия на ЕС. Изграждането на по-ефективни механизми за по-нататъшно сътрудничество между Русия и съюза в енергийната сфера следва да се основава на принципите на прозрачността, предсказуемостта и сигурността и за двете страни.

В този смисъл, усилващото се американско влияние (особено посредством новите членки на съюза) върху политиката на ЕС предопределя необходимостта от по-ясната идентификация на специфичните европейски интереси, които често не съвпадат с тези на САЩ. За да може успешно да се противопоставя на диктата на Вашингтон, за Брюксел е тактически изгодно да се блокира с Москва, чиито позиции по основните международни проблеми (Иран, Ирак и т.н.) и без това са по-близки до европейските.

Ключовият характер на партньорството с Русия в тази сфера беше подчертано и в речта на европейския комисар по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс на конференцията „Енергийна стратегия за Европа”, проведена в Брюксел през март 2006. По-късно Пиебалгс повтори оценката си и на проведеният през май във Вилнюс международен „Балтийски газов семинар”.